Környező települések látványosságai
×

Megjegyzés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galeria/vetyem

Warning: imagejpeg(/storage/web/letenye/cache/jw_sigpro/jwsigpro_cache_8250f4b0c8_vetyem_1.jpg): failed to open stream: Disk quota exceeded in /storage/web/letenye/plugins/content/jw_sigpro/jw_sigpro/includes/helper.php on line 295

Városunk Zala megye délnyugati részén, a magyar-horvát határ mentén fekszik. A várost északról dombok, délről tavak és a Mura folyó határolja. A dombok között több kisebb település helyezkedik el számos látványosságot nyújtva az ide látogatók számára.

Az új természetvédelmi terület, a Mura-menti Tájvédelmi Körzet hat települést is érint és majdnem 2 ezer hektáron terül el. A Zala megye délnyugati szegélyén kanyargó Mura folyó a Kerka torkolatától a Drávába ömléséig alkot határzónát Magyarország és Horvátország között.

A tájképet a gyors sodrású Mura folyó időszakos árvizei, zátonyokat, új partszakaszokat, szigeteket, holtágakat építő és romboló tevékenysége határozza meg. Az így kialakult értékes élőhelyek viszonylag természetes állapotban maradtak meg, mivel a határsáv közel ötven éven át katonailag elzárt terület volt. 
A Mura medrének folyamatos vándorlása miatt a folyó menti ártéri növényzet klasszikus elrendeződése kevésbé markáns, mint nagyobb folyóinknál. A legjellegzetesebb élőhelyek a folyótól távolodva a kavicszátonyok, az iszapnövényzet, a bokorfüzesek, a puhafás ligeterdők, az égerligetek és a keményfás ligeterdők. 
Jellegzetes növényük a tündérrózsa, a sulyom és a rucaöröm. Az állatvilág jellegzetes képviselői a szitakötők. Néhány ritka fajuk is előfordul itt, mint az erdei és a piros szitakötő. A gyakoribb lepkefajokon kívül előkerült a magyar színjátszólepke is. 
A Murában és vízrendszerében több mint 50 halfajt mutattak ki, ebből 13 faj védett. A madárvilágból a szürke gémek és nagykócsagok csapatokban gyülekeznek a bányatavaknál és a holtágaknál. A Mura valamennyi vízfelületénél megfigyelhetőek a vidra nyomai, míg a hód az elmúlt évtizedben jelent meg a területen.
  további részletek»

 

Budafa 3

Letenyétől mintegy 15 km-re fekszik a Budafai Arborétum, mely kellemes kirándulóhely lehet a természetet kedvelőknek. további részletek»  Budafa 1

 

Kistolmacs7 km-re északra terül el Kistolmács község. Az erdőkkel körülvett Jóléti tó számos lehetőséget nyújt a vízi sportot és a horgászatot kedvelőknek. Kistolmácsról indul Csömödéren keresztül Lenti városig az Erdei Kisvasút, mely május 30-tól szeptember 31-ig közlekedik. további részletek»

MuraratkaLetenyétől 5 km-re, észak-nyugati irányban fekszik Murarátka. A község mellett halad el az M70-es autóút, valamint közvetlenül a szomszédságban található a Mura folyó is. A túrázni vágyóknak kitűnő kikapcsolódást nyújthat a Rátki hegy, melynek tetején a kápolna található, onnan kitűnő kilátás nyílik a Varasdi hegyekre és a Mura folyóra.további részletek»

A Vétyemi ősbükkös az országos erdőrezervátumi program keretében kijelölt terület. Az ősbükkös fáinak átlagéletkora 172 év. Átlagos magasságuk 37 m, átmérőjük 70 cm. Az erdő agyagbemosódásos, barna erdőtalajon alakult ki és a Dél-dunántúli bükkösöket reprezentálja.
A bükk (83%) mellett jellemző fafajtái a kocsánytalan tölgy (2%), a gyertyán (13%), valamint a mézgás éger (2%). Az avarban gímpáfrányt, szálkás pajzsikát, farkasboroszlánt, tündérfürtöt, széleslevelű nőszőfűt, erdei cikláment és kardos madársisakot is találhatunk.

{gallery}galeria/vetyem{/gallery}